Startul emanciparii feminine dat de moda anilor 20′

Reading time : 2 min

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home3/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 180

Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, array given in /home3/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 189

Warning: array_intersect(): Argument #2 is not an array in /home3/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 190

Written by admin

Nu intamplator se spune ca ”pentru a avea incredere in tine este important sa te aranjezi si sa te ingrijesti” –  vestimentatia anilor 20′ a fost un real imbold pentru emanciparea feminina!

Perioada interbelica a venit cu multe schimbari in societate si in special cu multe schimbari revolutionare pentru femei, iar unul din primele domenii care s-au evidentiat a fost cel al modei! Anii 20′ sunt definitorii pentru parcursul femeii libere, iar aceasta libertate prinde avant mai intai prin tinutele vestimentare. Perioada interbelica este excentrica perioada in care picioarele femeii ies la lumina, rochiile lungi fiind inlocuite de rochiile pana la genunchi! Acest nou look mult mai relaxant si mai liber a stimulat si mai puternic nevoia femeilor de a avea mai multe libertati in viata sociala!

La inceputul anilor 20′ femeile din mediul urban trec de la rochii lungi, corsete si talie evidentiata la rochii largi si lejere ce se ridica pana la genunchi. Acesta este un moment unic deoarece pentru prima data in istorie, femeile poarta o rochie atat de scurta. Aceasta vestimentatie a fost completata si de un nou stil in cuafura, parul scurt, bob!

Acest nou look vorbeste de la sine – rochii mai scurte si mai largi ce nu presa corpul femeii moderne, acompaniate de tunsoarea bob, care ii conferea acesteia o doza de practicitate.

Noul look este abordat de femeile tinere din inalta clasa sociala, in timp ce femeile mai in varsta au pastrat traditia antebelica, dorind sa impuna in continuare respect prin vestimentatia clasica somptoasa, luxoasa si foarte accesorizata. Moda antebelica se caracteriza prin rochii lungi, bluze inchise pe gat, palarii mari si funde!

Noua moda porneste din FRANTA si se raspandeste cu rapiditate in Occident. In Romania, femeile din inalta clasa sociala au preluat rapid trendurile Pariziene, fiind interesate constant sa tina pasul cu moda din marele Paris si in ”micul Paris”! La oras, doamnele instarite isi faceau hainele la comanda sau le cumparau din magazinele de moda, in timp ce femeile de la tara si din mahalale nu aveau nici posibilitatile materiale, dar nici timpul necesar pentru a fi la curent cu trendurile occidentale.

Putem vedea multa simbolistica in spatele acestor schimbari ce anunta noua era feminina – schimbari ce pun bazele evolutiei femeii de mai apoi! In scurt timp au apart o serie de noi obiceiuri revolutionare la vremea aceea pentru femei, cum ar fi: fumatul, consumul bauturilor alcoolice, sofatul, mersul pe bicicleta s.a. 

Putem vedea acest prim imbold dat de moda interbelica in mod metaforic ca un picior pus in prag de femeia emancipata!

Interesant, nu? Te invit sa citesti si acest articol – Cum se imbraca femeia anilor ’20 in America si in Europa!

Related Post
Queen Mary-Iubirea unei femei vs. iubirea unei regine!

Cu ceva timp în urmă am urmărit cu sufletul la gură un serial pe Netflix despre viața reginei Maria, regina Read more