Partiile de ski din Sinaia – Cele mai bune partii pentru incepatori!
Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 218
Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, array given in /home/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 227
Warning: array_intersect(): Argument #2 is not an array in /home/r76664morg/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 228
Written by admin
Partiile de schi din Sinaia sunt din punctul meu de vedere cele mai potrivite partii din Romania pentru incepatori in ale sporturilor de iarna! Insa, nu este suficient sa stii ca vei gasi partii potrivite, este important sa le si identifici si sa stii pas cu pas cum ajungi la ele!
Partii de schi sunt multe in Romania, dar nu toate se potrivesc oricarui nivel de skior, motiv pentru care este important sa te documentezi inainte. Si partea aceasta de documentare nu este una facila si o spun din proprie experienta. Site-urile oficiale ale statiunilor montane din Romania ofera informatii generaliste si de multe ori incomplete. Este destul de dificil sa intelegi din hartile ilustrative ale partiilor cum arata terenul in realitate. In plus, de multe ori ce vedem albastru pe harta, adica partii de incepatori, pot fi mai degraba intermediare la fata locului.
Ceea ce numesc eu, ca fiind statiunea cu partiile cele mai bune pentru schiorii incepatori, reprezinta exclusiv o opinie personala bazata pe experienta mea de sportiv montan aflat la inceput de drum. Asa ca azi, am sa impartasesc cu voi de ce consider Sinaia statiunea cu cele mai bune partii de ski pentru incepatori.
De ce partiile de schi din Sinaia?
Acum poate te gandesti de ce Sinaia??? una dintre cele mai aglomerate statiuni de la noi? Sinaia este intr-adevar una dintre cele mai cautate statiuni montane din Romania, dar exista un motiv intemeiat. Sunt foarte multe lucruri de imbunatatit, mai ales cand vorbim de instalatii, cozi, preturi piperate, lipsa parcarilor …! Cu toate acestea, cand ajungi sus la cota 2000, cu putin noroc, intr-o zi cu vreme propice, e greu sa compari partiile de schi din Sinaia cu alte partii din Romania. In topul meu personal, Sinaia se situeaza momentan pe locul 1, urmata de Poiana Brasov!
Daca ne uitam spre exterior, România mai are multe de invatat de la alte statiuni montane Europene. Fie ca vorbim de vecinii nostri Bulgari sau de celebrele statiuni cu renume din Alpi. Cand vine vorba de preturi, nu suntem codasi, dar cand vine vorba de servicii si de infrastructura…eh, aici cam suntem. Dar, haideti sa privim partea buna si sa vedem unde schiem cel mai bine in Romania si de ce.
Iata care este analiza mea pro si contra pentru partiile de schi din Sinaia!
Aspecte pozitive – schi la Sinaia
PRO: La Sinaia găsim multe pârtii, mai exact 18 partii! Insa, in general ne putem bucura de jumatate dintre ele, in functie de starea vremii si de calitatea zapezii. Cel mai fain aspect din punctul meu de vedere, al unui schior incepator-intermediar, este ca aici ai acces la mai multe partii de schi albastre cu o lungime satisfacatoare. Lungimea partiilor este un aspect care ma frustreaza, deoarece majoritatea partiilor de incepatori din Romania sunt scurte, le cobori in medie in 2-3 minute. Acesta este cel mai mare pro pentru Sinaia. Nu gasim in Sinaia cea mai lunga partie de incepatori din tara, dar din punctul meu de vedere o gasim pe cea mai buna.
Cea mai lunga partie de incepatori din tara o gasim in Poiana Brasov. Partia Drumul Rosu are o lungime de 4,752 m. Aceasta este o partie spectaculoasa, care coboara din varful Postavaru pana la baza gondolei. Cu toate acestea, mie nu mi s-a parut a fi o partie de incepatori. Exista portiuni line si usoare, dar si unele foarte inguste si abrupte. Din acest motiv eu nu o pot recomanda pentru un incepator-incepator, as clasa-o mai degreba la intermediari.
In schimb, sus pe platoul din Sinaia sunt mai multe trasee intermediare care pot fi testate si de incepatori. Traseul meu preferat pentru un incepator-intermediar este partia 3 combinata cu partia 12 Valea Soarelui, pana la telescaunului Valea Soarelui. Acest traseu iti ofera si o perspectiva frumoasa asupra platoului si a celorlalte partii. In timp ce, pentru un incepator-nivel 0, recomand partia cu babyski de langa gondola si partia Laptici 1, cu o lungime de 1900 m. Iar, cand avem zapada naturala, Partia Noua, care coboara de la cota 1400 la 1000 este un traseu interesant.
Aspecte negative – schi la Sinaia
Contra: Un aspect controversat si aiurea pe care il intalnim in Sinaia tine de instalatiile pe Cablu. Acestea sunt impartite intre doi operatori. Din fericire, cartela de la Gondola, cea care apartine de Primarie, are o acoperire mare pe partiile de sus. A doua varianta o reprezinta cartela de la Telecabina, oferita de o compania privata. Important de retinut este ca nu poti folosi o singura cartela la toate instalatii! Eu va recomand cartela Gondola ca si acoperire, pentru a nu platii 2 skipass-uri.
Pentru mai multe detalii despre cele doua tipuri de carduri de acces, te invit sa citesti acest articol – Partiile de ski din Sinaia – Ghid! Un alt aspect tine de aglomeratie, mai ales in weekend! Eu va sfatuiesc pe cat posibil, sa depuneti un efort si sa mergeti la schi in timpul saptamanii. Astfel, va veti bucura cu adevarat de partii libere si de instalatii fara cozi interminabile.
Aspectele negative precum: parcari insuficiente, lipsa parapetilor de protectie sau preturile ridicate se aplica aproape tuturor statiunilor din Romania, asa ca nu putem blama doar Sinaia pentru asta.
Cu toate acestea, m-as bucura sa vad in anii urmatori o imbunatatire a infrastructurii pentru ca noi turistii, sa intelegem de ce platim atat de mult in raportul calitate servicii – preturi – venituri in Romania.
Aspectele negative precum: parcari insuficiente, lipsa parapetilor de protectie sau preturile ridicate se aplica aproape tuturor statiunilor din Romania, asa ca nu putem blama doar Sinaia pentru asta. Cu toate acestea, m-as bucura sa vad in anii urmatori o imbunatatire a infrastructurii pentru ca noi turistii, sa intelegem de ce platim atat de mult in raportul calitate servicii – preturi – venituri in Romania.
In concluzie – Ne vedem la Sinaia!
La final, va recomand sa vizitati si voi platoul de la cota 2000 din Sinaia! Dar, mare atentie sa verificati starea si alertele meteo in avans. La aceasta altitudine sunt zile in care conditiile meteo nu permit functionarea instalatiilor care urca pe platou! In fiecare dimineata, incepand cu ora 8:30 pe site-ul Sinaiago.ro puteti citii informatiile updatate referitoare la statusul partiilor de sus!
Mai multe detalii tehnice despre partiile din Sinaia – gasesti in acest articol – Partiile de ski din Sinaia – Ghidul incepatorului. De asemenea, detalii legate de programul partiilor si tarifele instalatiilor pe cablu puteti gasi pe site-ul sinaiago.ro